Online Uçak Bileti Albiletini.com'dan Alınır !

Sık sorulan sorular

______

Ucuz uçak bileti nasıl satın alabilirim?

Dünyanın dört bir yanına en uygun fiyatlarla uçmanın yolu  Albiletini.com’dan geçiyor.

Belirlediğiniz tarih aralığında, istediğiniz rotaya gerçekleşen tüm uçuşları, tek ekran üzerinden karşılaştırabilir, sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz.

Kredi kartına vade farksız 6 taksite varan ödeme kolaylıkları sunan Albiletini.com’dan doğru ve ucuz bileti almak için birkaç öneri:

* Yolculuk öncesi uçuş tarihinizi kesinleştirmek ya da gitmek istediğiniz tarih aralığını belirlemek uygun uçuşlar bulmanıza yardımcı olur. Bayram, yılbaşı, yaz tatili gibi dönemlerde hava yollarında doluluk oranı yüksek olacağından bu dönemlerde uçmak isterseniz, tarihi önceden kesinleştirerek daha uygun fiyatlarla uçma ve promosyonlu bilet bulma şansınızı artırabilirsiniz.

* Yurt dışı seyahat planlarınızı yaparken, öncelikle gitmek istediğiniz ülkenin vize koşullarını öğrenip, vize almanın tahminen ne kadar zaman süreceği konusunda bilgi sahibi olun. Bu sayede vize işlemleri tamamlanmadığı için aldığınız biletin yanması ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.

* Tatil dönemlerinde fiyatlar artıyor ancak düşük sezonlarda oldukça avantajlı fiyatlarla uçmak mümkün. Hattına göre değişmekle birlikte; genellikle yaz sezonu sonrası sonbahar ayları, şubat tatili sonrası ilkbahar ayları, doluluk oranlarının daha düşük olmasıyla daha uygun fiyata uçmak için elverişli. Uçuş planınızı yaparken bu tarihleri dikkate alın, Albiletini.com’un sunduğu fırsatlara da sıkça göz atmayı unutmayın.

* En uygun fırsatları ve promosyonları devamlı takip ederek inanılmaz fiyatlarla uçma şansına sahipsiniz. Albiletini.com’da yer alan promosyonlu fiyatlar; hemen altlarında iade, iptal koşullarını içeriyor. Promosyonlu fiyat yakaladığınızda kuralları dikkatle okumanız, seyahatinizi planlarken size yardımcı olur.

* Promosyonlu bilet satın alırken, uçuşun birden fazla aktarmalı olmasından endişelenmeyin. Satın alacağınız biletin aktarma noktaları ve bu noktaların vize koşulları hakkında yeterli bilgiyi edinmek, aktarmalı uçuşları sizin için avantaja dönüştürebilir. 


Online check-in işlemleri uçuştan kaç saat önce başlar?

Check-in işlemleri uçuştan 24 (yirmi dört) saat öncesinde başlayıp dış hatlarda uçuşa 3 (üç) saat, iç hatlarda ise 2 (iki) saat kalana kadar devam eder.


El bagajımda neler taşıyabilirim?

Uluslararası kurallara göre 1 Mart 2012 tarihi itibariyle tüm uçuşlarda el bagajınızın içerisinde yer alabilecek parfüm, tıraş kremi, el kremi, jel ve aerosol gibi tüm sıvı içeren maddeler, her biri 100 ml’nin altında kalmak koşulu ile toplam 1 litrelik ağzı kilitli poşet içerisinde taşınabilir. 

Her yolcu sadece 1 tane poşet taşıyabilir. Bunun için 1 litrelik buzdolabı poşetlerini (yaklaşık 20cm x 20cm) kullanabilirsiniz. 
Kısıtlamaya dahil olan maddeler aşağıdaki gibidir:

·         Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı

·         Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)

·         Tıraş köpükleri, deodorantlar

·         Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler

·         Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler

·         Kontak lens sıvıları

·         Şampuanlar vb.

İlaçlar, (reçete, sağlık raporu ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla) bebek mamaları (bebeğin uçakta olması ve yolculuk süresince tüketebileceği miktar kadar) gibi sıvı taşımasına ilişkin istisna oluşturan maddeler ise güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilerek gerekli görülmesi durumunda belgelemenizi ve ilacı / sıvıyı / mamayı tatmanız talep edilebilir. 

Uçak altına verdiğiniz bagajlar bu sınırlamanın dışındadır. 


PNR nedir?

PNR (Passenger Name Record) kodu, Yolcu İsim Kaydı’nın kısaltmasıdır. Daha çok rezervasyon numarası olarak bilinir. Opsiyonlu bir rezervasyon yaptığınızda ve/veya bilet satın aldığınızda size verilir. PNR kodu rakamlar ve harflerden oluşur. Bu numara ile biletinizin çıktısını alabilir, değiştirme ve iptal işlemlerinizi yapabilirsiniz.

 PNR kodu, uçuş bilgilerinize ulaşabilmek için en kolay yoldur. Bilgilerinize ulaşabilmek için PNR kaydı veya bilet numaranızı bilmeniz gerekmektedir. PNR kodu internetten bilet aldığınızda e-mail yoluyla size gönderilir.  Aynı kod basılı bilet üzerinde de yer alır.

 Kişisel bilgilerinizin güvenliği ve detaylarına ulaşılmasını istemediğiniz kişiler için uçuş bilgilerinizi gizli tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

 Biletinizi alırken kişisel bilgilerinizi ve cep telefonunuzu doğru kaydettiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde tüm bu bilgiler tarafınıza mail ve SMS yolu ile gönderilemeyecektir.


Uçuş öncesi havaalanında neler yapmam gerekir?

Uçuş Öncesi Hazırlıklar

 

Uçağa binerken herhangi bir sorun yaşamamanız ve güvenli bir yolculuk yapmanız için uçuş öncesinde bu bilgilerden haberdar olmanız oldukça önemli. Bileti satın aldığınız andan uçağa binip koltuğunuza yerleştiğiniz o ana kadar bu bilgiler size ışık tutmuş olacak.

Her şeyden önce satın aldığınız biletin uçuş gününü ve saatini kontrol edin ve farklı bir destinasyona bilet düzenlenmediğinden emin olun.

Check-in işlemleri için alana yaklaşık 2 saat önceden gelmiş olmanız gerekir. Dilerseniz online check-in yaparak işinizi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.

Bagaj kısıtlamaları hakkında bilgi sahibi olmak, vize ve pasaport ile ilgili detaylara hakim olmak da güvenlik kontrollerinde size kolaylık sağlar.

Şimdiden iyi yolculuklar!


İnternet üzerinden uçuş saatine ne kadar süre kala bilet satın alınabilir?

İnternet sitemizden uçuş saatine 2 saat kalaya kadar bilet satın alabilirsiniz.



El bagajı hakkı ne kadardır?

Uçak içinde, misafirimizin beraberinde taşıdığı bagajdır. El bagajının bir adedi geçmemesi,  8 kg ağırlığını aşmaması gerekmektedir. El bagajı hakkının, serbest bagaj hakkına eklenmesi mümkün olmamaktadır.

El bagajı olarak kabinde yolcu beraberinde ücretsiz taşınmasına müsaade edilen diğer eşyaların listesi aşağıdaki gibidir. Kabinde yer olmaması durumunda bu eşyalar kayıtlı bagaj olarak taşınır.

   1 adet seyahat için uygun el çantası

   1 palto veya pardösü, şal, atkı veya battaniye

   1 adet Duty Free'den yapılan alışveriş çantası

   1 adet şemsiye (sivri uçlu olanlar hariç) veya baston

   Sadece bebekli yolcular için 1 adet bebek taşıma çantası veya bebek arabası  (kargoda taşınabilir)

   1 adet küçük kamera veya dürbün

   Uçuş esnasında okunabilecek kitap ve dergiler

   Yolcunun kullanma ihtiyacında olduğu portatif (katlanabilir) tekerlekli sandalye veya koltuk

   değneği (kargoda taşınır)

   Uçuş süresince kullanmak üzere bebek maması, bebek taşıma sepeti

  1 adet dizüstü bilgisayar


Duty Free alışveriş nedir?

Duty Free alışveriş, vergiden muaf alışveriş demektir.

Duty Free alışveriş yapabileceğiniz mağazalara yurt dışına çıkarken ya da yurt dışı dönüşlerinde uğrayabilirsiniz.

Bu mağazalardan alışveriş yaptıktan sonra kasada pasaportunuzu ve uçuş kartınızı göstermeniz gerekecektir, unutmamalısınız.

Duty Free mağazalarında saat, çikolata, parfüm, kozmetik, tütün ürünleri, yerli-yabancı içki ve hediyelik eşyalar, makyaj malzemeleri dahil pek çok ürün bulabilirsiniz. Vergiden muaf oldukları için bu ürünlerin fiyatları piyasa fiyatlarından daha düşük olmaktadır. Bu nedenle Duty Free mağazaları her zaman ilgi çekici yerlerdir.

(Dikkat etmeniz gereken önemli nokta, bu alanlarda fazla vakit geçirerek, uçuşunuzu kaçırmamanızdır.)

Tabii bu ürünlerin fiyatının düşük olması, sınırsız alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Her ülkenin havaalanının kendine göre kısıtlamaları ve kuralları var. Alışveriş yapmadan önce bunları öğrenirseniz kasalarda ve giriş çıkışlarda zor durumda kalmamış olursunuz.

Bu mağazalar hediye almak ve bagaj ağırlığına dahil etmeden taşımak için uygun bir seçenek. Yalnız burada geçireceğiniz zamanı düşünerek havaalanına gelmelisiniz böylece hem uçağınızı kaçırmamış hem de alışverişinizi yapmış olursunuz.

Göz önünde bulundurulması gereken bir konu da, bazı ülkelerdeki Duty Free’lerin zannedildiği kadar uygun fiyatlı olmayışıdır. Bu nedenle alacağınız ürünlerin fiyatlarını önceden bilmek karşılaştırma yapabilmeniz açısından faydalı olacaktır.


Uçuş için gerekli olan resmi evraklar nelerdir?

Havalimanına gelirken; dış hatlar için pasaport, iç hatlar için T.C. K.No olan  fotoğraflı bir kimlik kartının (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı) hazır bulundurulması gerekiyor. Evrak fotokopileri ile uçuşa yolcu kabul edilmiyor.
Güvenlik kuralları gereği, yolcu kimlik kontrolünde sadece aşağıdaki belirtilen evraklar kabul edilebilir:
Nüfus cüzdanı
Ehliyet
Pasaport ve pasaport yerine geçen belgeler
Evlilik cüzdanı
Doğumdan bir ay sonrasına kadar doğum belgesi, (ebeveyn kimliğiyle beraber olması koşuluyla)
Dış hat uçuşlarında ayrıca vize ve/veya pasaport

Ödeme için Albiletini.com Güvenilir mi?

Albiletini.com, tüm bankaların 3D Secure uygulamasını desteklemektedir.

Uçak bileti satın alma işlemlerinizi tam güvenlikli olarak yapabilirsiniz. Sanal pos işlemlerini desteklememektedir.


Tarih ve parkur değişikliği nasıl yapılır ?

Biletimde tarih ve/veya parkur değişikliği yapabilir miyim?

Web sayfamız üzerinden bilet alımı yapıldıktan sonra, söz konusu biletin iptali ya da parkur değişikliği, web sitesi üzerinden yapılamamaktadır.

Bilet ile ilgili tüm değişikliklerin, yine hava yolu kuralları doğrultusunda, tarafımızdan yapılabilmesi için 0850 5326990 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz. Bilet satın alındıktan sonra, ilgili bilet için tarih veya parkur değişikliği söz konusu olduğunda hava yollarının belirlediği değişiklik cezası ve varsa oluşan fiyat farkı haricinde, tarafımızdan dış hat biletleriniz için 25 €, iç hat biletleriniz için 15 TL hizmet bedeli tahsil edilecektir.

Değişiklik kurallarını nasıl bulabilirim?

Web sitemiz üzerinden yapacak olduğunuz tüm bilet alım ve rezervasyon işlemlerinizde seçmiş olduğunuz hava yolunun ücreti ve tüm kuralları, “Uçuş Bilgileri” bölümümüzde detaylı olarak yer almaktadır.

Rezervasyonunuzun tamamlanma aşamasında ve özellikle biletinizi düzenlemeden önce, bu kuralları mutlaka okumanızı ve sizin için uygunsa işleme devam etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle promosyonlu biletlerde, ilgili hava yolunun belirlediği kısıtlı kurallar sebebiyle değişiklik ve/veya iade izni olmamaktadır.


Uçuşumdaki bagaj hakkım kaç kilodur?

Serbest bagaj hakkı bilet üzerinde belirtilmekte olup, bu miktarı aşan her kilo başına ücret tahsil edilir. Canlı hayvan taşıma, tekerlekli sandalye (doktor raporu ibraz edemeyen yolcular için), özel bagajlar (bisiklet, dalış takımı, paraşüt, golf takımı, kayak takımı, vb.) ücrete tabidir. Birden fazla golf takımı ve kayak takımlarının ilki ücretsizdir. Kokulu yiyeceklerin uçağa alınması yasaktır.

Yolcu biletine kaydedilerek karşılığında bagaj etiketi verilen ve tamamen taşıyıcının sorumluluğu altına girmiş olan bagajdır. Yolcu bagajının muhteviyatı giyim eşyasından oluşmaktadır. Değerli evrak, para, ziynet eşyası, elektronik alet, akıcı ve patlayıcı eşyalar bagaj içinde taşınmamalıdır. Taşınması durumunda havayolları herhangi bir sorumluluk taşımamaktadır.

 

Serbest bagaj hakkı bilet üzerinde belirtilmekte olup, bu miktarı aşan her kilo başına ücret tahsil edilir. Canlı hayvan taşıma, tekerlekli sandalye (doktor raporu ibraz edemeyen yolcular için), özel bagajlar (bisiklet, dalış takımı, paraşüt, golf takımı, kayak takımı, vb.) ücrete tabidir. Birden fazla golf takımı ve kayak takımlarının ilki ücretsizdir. Kokulu yiyeceklerin uçağa alınması yasaktır.

 

Uçuşunuzda taşıyabileceğiniz iki tip bagaj bulunmaktadır. El bagajı ve kayıtlı bagaj. El bagajı beraberinizde kabin içerisine aldığınız bagaj tipidir. Her bir yolcunun en fazla taşıyabileceği serbest bagaj hakkı satın almış olduğunu bilet ücretine ve detaylarına göre değişkenlik gösterir. Boyutları ve ağırlığıyla ilgili bilgiye web sayfamız üzerinde kurallar bölümünden veya 0850 5326990 numaralı destek hattımızı arayarak ulaşabilirsiniz.

 

Kabine alacağınız bagajlarınız ayağınızın altına veya baş üstü kabin rafına sığacak büyüklükte olmalı, tek parça ve ağırlığı 5-8 kg aşmamalıdır. Bu ölçülere uymayan el bagajları uçağın alt bölümüne alınacaktır.  Bagajlarınızın içine ve dışına isim ve adres etiketi yapıştırılmalıdır.


Online check-in nasıl yapılır?

Web sitemizden dış hat bilet satın işleminizi tamamladıktan sonra tarafınıza e-mail ile bilgilendirme yapılacaktır.

Burada belirtilen e-bilet bilginizi ve rezervasyon numaranızı kullanarak, uçuşunuza 24 saat kala, online check-in linkinden ilgili hava yoluna giriş yaparak isim ve soyadı bilginizi girmeniz gerekmektedir.

Hava yolu, mil programı kart üyeliği numaranızı isteyebilir. Bu sayfayı onaylamadan geçiş yapabilirsiniz. Daha sonra uçağın oturma planı gösterilecek olup koltuk seçme işleminiz talep edilecektir.


Kayıtlı bagaj hakkım dışında fazla bagaj satın alabilir miyim?

Yolcu beraberindeki bagajın belli bir limiti vardır. Limit aşımı olan bagajlarınız için havalimanında ekstra bedel ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı hava yollarında uçuş öncesi fazla bagaj satın almak mümkündür.Yolcu bedelini ödemek istese dahi bazı özel durumlarda ekstra bagajlarınızın uçağa alınmaması söz konusu olabilir.

Satın alınan kg hakkı bir başka kişiye devredilemez.


Bebek yolcu için bagaj hakkı ne kadardır?

Önceden satın alınan bagaj kg hakkının, uçuşa getirilen bagaj ağırlığından daha az olması halinde, fazla ödenen kg için iade yapılamaz. Eksik kg ödemesi yapılmış ise aradaki kg farkı kadar havalimanında fazla bagaj ücretleri üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Ücret tablosu aşağıdadır.

·         Bebekler için kg satışı yapılmamaktadır.

·         2 yaşından küçük bebek misafirlerimizin serbest bagaj hakkı 10 kg'dır. Bebek misafirlerimiz için ücretli ekstra bagaj satın alamamaktadır

·         Tüm uçuşlarda bebek bagaj hakkı 10 kg'dır.

Bagaj hakkı hariç uçuşlar için bu kural geçerli değildir.


Temelinde devlet memurlarının olduğu yeşil pasaportta bazı istisna içeren durumlarda bulunuyor.

Eski bürokratları da kapsayan bu pasaport türünde gerekli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Alırken sizi biraz zorlasa da aldıktan sonra oldukça rahat bir kullanım sunan yeşil pasaportun alabilecek kişiler ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Emekli Sandığı üzerinde çalışan ve bu süreç içerisinde emekli olan devlet memurları.
  • Eski TBMM üyeleri ve eski Bakanlar.
  • Görev süreleri boyunca büyükşehir il, ilçe ve 1. kademe beldede görev yapan ve yapmış olan Belediye Başkanları.
  • C Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları.
  • 4603 sayılı iş kanuna uygun olan devlet memurları.
  • 1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurları.
  • Devlet sporcusu ünvanını taşıyan atletler.
  • Çalıştığı kuruluşun %51’i devlet kuruluşu olan memurları ve kurumun özelleştirilmesinden önce yeşil pasaport hakkını elde tutan devlet memurları.
  • Yukarıda belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayani öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocuklarına.

Bu şartlarda çalışıp emekli olmuş kişiler yeşil pasaport alabilir. Ayrıca ihracat ile uğraşan iş adamlarına işlerinin gereğinden dolayı yeşil pasaport hakkı tanınıyor. Ancak yeşil pasaportu almanın da belli şartları var:

  • Sahip oldukları ya da ortaklıklarında bulundukları şirketin son 3 yıl içerisinde ki ihracat tutarına ilişkin ortalaması Bakanları Kurulu’nun her yıl yenileyip sunduğu miktarın üzerinde olması
  • Devletin güvenliğini ihlal eden suçların bulunmaması.
  • Anayasa düzenine ve bu düzenin ihlaline karşı suçların bulunmaması.
  • Rüşvet, dolandırıcılık, hırsızlık, görevi kötüye kullanma, kaçakçılık, sahte iflas ve ihalelere fesat karıştırma gibi suçların bulunmaması.

İhracat ile uğraşan iş adamlarının bu şartları eksiksiz yerine getirmesi durumunda pasaport almalarında hiçbir engel bulunmuyor. Normal süresi 5 yıl olan yeşil pasaport ihracat ile uğraşan iş adamları için 2 yıl olarak sunuluyor.


Başkasının adına bilet satın alınabilir mi?

Web sitemizden ister kendiniz için isterseniz de bir yakınınız için kredi kartı güvenli ödeme sistemi (3D Secure) ile biletinizi güvenle satın alabilir ve hiç bir problem yaşamadan seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.


Kredi kartı ile yapacağınız ödemelerde kredi kartı bilgileriniz hiç bir koşulda sistemlerimizde saklanmamaktadır.


Kabinde sıvı taşıyabilir miyim?

Kabin bagajında taşınacak tüm sıvılar, jeller, aerosoller vb. maddelerle ilgili havacılık kuralları gereği bazı kısıtlamalar uygulanmaktadır. Koşullar:

·         Kabin bagajlarında taşınacak sıvıların her biri en fazla 100 ml olmalıdır.

·         Bu sıvılar maksimum 1 (bir) litrelik 20 cm x 20 cm şeffaf kilitli poşetlerin içerisinde ayrı olarak taşınmalıdır.

·         Her yolcu sadece 1 (bir) adet poşet taşıyabilecektir.

·         Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkararak, x-ray cihazına ayrı olarak koymanız gerekmektedir.

İstisnalar:

·         İlaçlar (yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesinin ibrazı ile ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla),

·         Bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar) kabin bagajında taşınabilir.

·         Kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.

Kısıtlamaya dahil sıvılar nelerdir?


·         Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı

·         Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)

·         Tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,

·         Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller

·         Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.


Havaalanında gümrük işlemleri

       
Ülkeye giriş yapan veya ülkeden çıkış yapan her türlü eşya, araç ve şahıs ilgili kanunlar çerçevesinden gümrük görevlileri tarafından aranabilir. Yurt dışına çıkarken ya da dönüşte beraberinizde ülkeye sokulması yasak, izne tabi veya kişisel olarak belirlenen hakkın üzerinde eşya bulundurmamanız en iyisi olur. Bu yüzden uçuş öncesi belirlenen sınırları birkez daha gözden geçirmekte fayda var.
Gümrük prosedürleri ile ilgili bilgiler ve 4458 sayılı Gümrük Kanunun yolcular için ön gördüğü maddelerle belirlenmiş durumda. Bu maddelere göre;

Yolcular tarafından gümrük vergileri ödenmeden getirilecek eşya;

1-Yolcuların beraberlerinde ya da yolcudan bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içerisinde gelen, kendi kullanımlarına mahsus, gayri ticari nitelikteki kullanılmış veya kullanılmamış şahsi eşya,

2-Yolcular tarafından beraberlerinde getirilip ithal edilen ticari miktarda olmayan, kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus hediye edilmek üzere getirilen toplam gerçek kıymeti her bir yolcu için 430 Euro ’yu geçmeyen eşya (15 yaşından küçükler için bu değer 150 Euro olarak uygulanır) gümrük vergilerinden muaftır.

Ayrıca, yolcuların beraberlerinde getirecekleri ve Türkiye’ye giriş yapacakları sınır kapısı ve hava limanlarında bulunan mağazalardan alacakları aşağıda limitleri belirtilen eşya da gümrük vergilerinden muaftır.(Tütün ürünleri ile alkol ve alkollüiçecekler için belirlenen muafiyet, 18 yaşın altındaki yolcular içinuygulanmaz);

a) Tütün ürünleri:

1- Sigaralar 600 adet

2- Sigarillolar (her biri 3 gr’dan ağır olmayan purolar) 100 adet

3- Puro 50 adet

4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr

b) Alkol ve alkollü içecekler:

1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt

2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt

c) Kozmetik Ürünler:

-600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyonile

5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi

ç) Gıda ürünleri:

1- Çay 1 kg

2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg

3- Kahve 1 kg

4- Çikolata 1 kg

5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg

 İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg’lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.

 Yolcu beraberinde bulundurulabilecek Türk Lirası, döviz ve ziynet eşyası;

Yolcular, sınırsız miktarda Türk Parasını ve dövizi beraberlerindeTürkiye'ye getirebilirler.

 Yolcular en çok 5.000.-ABD Doları karşılığı Türk parasını veya 5000.-ABDDoları veya eşiti efektifi yurt dışına çıkarabilirler.


Dışarıda yerleşik kişiler ile yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise bankalardan döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5.000.- ABD Doları veya eşitini aşan miktardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler.

Bankalar vasıtası ile yurt dışına Türk parası ve döviz transferi serbesttir.

Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000.-ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurt dışına çıkarabilirler.Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu tevsik etme şartına bağlıdır.

Türkiye'den yapılacak bir ihracatın bedeli olarak, peşin ödeme yapmak üzere efektifi beraberinde getiren yolcuların, yurda girişte bunu deklare etmeleri ve belgelendirmeleri gerekir. 

Yolcu beraberinde getirilen evcilhayvanlar;
Yolcuların gümrük vergilerinden muaf olarak beraberlerinde 2 adet evcilhayvan ile 10 adet balık getirmeleri mümkündür. Evcil hayvanlar tanımı sınırlı tutulmuş olup “kedi, köpek ve kuş” olarak tanımlanmıştır. Bazı ülkeler canlı hayvanların ülkeye girişine izin vermemektedir. ( Hayvan taşıma koşulları, uçuş yapacağınız hava yoluna göre değişiklik gösterebilir.) Uçuş öncesi bilet satın alımınızı gerçekleştirirken, ilgili hava yoluna mesaj çekilerek uçuşa kabul onayı alınması gereklidir.Taleplerin uçuştan 48 saat öncesine kadar yapılması gerekmektedir.

 Yukarıda bahsettiklerimiz dışında yurt dışından gelen bir yolcunun, LCDTV'den, yelkenli sörf takımına kadar birçok eşyayı vergi ödemeden getirme hakkı bulunuyor. Tüm bu detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için gümrük işlemleriyleilgili Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nden 24 saat yardım alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız: http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-muafiyetleri


Online check-in işlemimi tamamladım. Uçuşumdan ne kadar süre önce havalimanında olmam gerekir?


Online check-in yapmış yolcuların eğer kontuara teslim edilecek bagajları yoksa, iç hatlar için uçuş saatinden en geç 60 dakika önce, dış hatlar ve Lefkoşa için ise uçuş saatinden en geç 2 saat önce biniş kapısında olmaları gerekir.

Kontuara teslim edecek bagajları olan yolcuların ise iç hatlar için uçuş saatinden en geç 120 dakika önce, dış hatlar ve Lefkoşa için ise uçuş saatinden en geç 3 saat öncesinde havalimanında bagajlarını teslim edecekleri kontuarda hazır olmaları gerekir.

Yoğun sezonlarda önerilen saatten daha önce hava alanında bulunmaya dikkat ediniz.

Check in kontuarında ve pasaport sırasında uzun kuyruklar olabilir.


Havale ile ödeme

Havale ile ödeme yapabilmek için öncelikle ön rezervasyon işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili banka üzerinden havale işleminizi gerçekleştirip 0850 5326990 numaralı çağrı merkezi hattımıza bilgi vererek biletinizi satın alabilirsiniz.

  • Bilet fiyatları TL olarak tahsil edilmektedir.
  • TL dışında bir döviz ile ödeme yapmak istediğiniz takdirde, ödenmesi gereken miktarı destek hattımıza sorunuz.
  • Ön rezervasyon ve bilet satın alma işlem günü birbirinden farklı günlerde ise önce destek hattımızdan biletinizin karşılığı olan TL rakamını öğrenerek havale işlemi yapmanız ve bilgi vermeniz gerekmektedir.
  • Bankaların mesai saatleri dışında havale yaptıysanız gerçekleştireceğiniz işlemler bir sonraki iş gününe kalacaktır.
  • Bankaların tahsil edebileceği havale masrafları, müşteri tarafından karşılanacaktır.

Uçak biletlerinde İptal ve iade nasıl olur ?

Biletimin iptali durumunda ceza kuralları nelerdir?

Bilet satın alma işlemi sırasında veya opsiyonlu rezervasyon yapma aşamasında tercih ettiğiniz uçuş için sitemizde yer alan “Uçuş kuralları” bölümünde iptal, iade ve değişlik kuralları mevcuttur.

Her hava yolunun, her farklı fiyatı için iptal, iade ve değişiklik ile ilgili farklı uygulamaları olduğundan biletinizi satın almadan önce bu kuralları dikkatlice okumanızı öneririz.

Önemli Uyarı!

Hava yolları, değişiklik ve iptal şartlarında farklı uygulama başlattığı takdirde, güncel uygulama dikkate alınır. Söz konusu güncellemelerin hava yolu tarafından geç bildirilmesinden Albiletini.com sitesi sorumlu olmamaktadır.

Biletimi nasıl iptal edebilirim?

Bilet satın alma işlemlerinin web sitemizden yapılması halinde, 0850 5326990 numaralı çağrı merkezimizi veya ilgili hava yolunun çağrı merkezini arayarak iptal işleminizi yaptırabilirsiniz.

Bilet iadesini nasıl geri alabilirim?

Bilet iptal işleminizi ilgili hava yolu çağrı merkezinden yaptırdıysanız, 0850 5326990 numaralı çağrı merkezimizi arayıp e-bilet numaranızı bildirerek biletiniz için iade talebinde bulunabilirsiniz.

 İlgili hava yolunun çağrı merkezinden yaptırılmış olan rezervasyon iptal işlemlerinde, eğer iptal edildiği bilgisi ve iade talebi tarafımıza bildirilmemiş ise biletlerin iade süreci Albiletini.com  tarafından başlatılamamış olacaktır. İptalin hava yolu ile görüşülerek yapıldığı durumlarda, iadenizi talep etmek için mutlaka 0850 5326990 numaralı destek hattımıza başvurmanız gerekiyor. 

Biletinizin iadesi bizden talep edildiği tarihten itibaren hava yolu ile bağlantıya geçilecek olup, gelecek olan iade rakamı doğrultusunda, bize ödeme yaptığınız aşağıdaki hallerden biri ile size iade işlemi yapılacaktır:

Kredi kartı (taksit veya tek çekim) ile yapılan ödemelerde aynı karta iade

Havale ile yapılan ödemelerde tekrar aynı hesaba, havale yolu ile iade

Albiletini.com, hava yolu ile siz değerli yolcularımız arasında aracı kurum durumundadır. İadeleriniz, ilgili hava yolundan onay alındıktan ve geri ödemesi hava yolu tarafından bize yapıldıktan sonra, belli devrelerde (yaklaşık 1 ay sonra) yukarıda ifade ettiğimiz kapsamlarda gerçekleştirilecektir. Hava yolundan geri ödeme alınmadan size iade yapılması mümkün değildir.

Hizmet bedelini de geri alabilir miyim?

İade işlemleri sırasında biletleme esnasında tahsil edilen "Biletleme Hizmet Bedeli" iade edilmeyecek olup, İade işlemi sırasında, tahsil edilen hizmet bedeli iade edilmeyecektir. 


Kabinde sıvı taşıyabilir miyim?

Kabin bagajında taşınacak tüm sıvılar, jeller, aerosoller vb. maddelerle ilgili havacılık kuralları gereği bazı kısıtlamalar uygulanmaktadır. Koşullar:

·         Kabin bagajlarında taşınacak sıvıların her biri en fazla 100 ml olmalıdır.

·         Bu sıvılar maksimum 1 (bir) litrelik 20 cm x 20 cm şeffaf kilitli poşetlerin içerisinde ayrı olarak taşınmalıdır.

·         Her yolcu sadece 1 (bir) adet poşet taşıyabilecektir.

·         Son güvenlik kontrol noktasında sıvılarınızın içinde olduğu kilitli poşeti çantanızdan çıkararak, x-ray cihazına ayrı olarak koymanız gerekmektedir.

İstisnalar:

·         İlaçlar (yolcunun kimliğini belirten bir reçeteye yazılı olmak veya yolcunun bu ilaçları kullanması gerektiğini belirten bir sağlık raporunun/belgesinin ibrazı ile ve orijinal ambalajında olmak koşuluyla),

·         Bebek mamaları (Bebeğin de uçakta seyahat ediyor olması koşuluyla ve yalnızca yolculuk süresince ihtiyaç duyulabilecek miktar kadar) kabin bagajında taşınabilir.

·         Kontrol noktasında güvenlik görevlileri istisnai durumu belgelemenizi veya ilacı/mamayı/sıvıyı tatmanızı talep edebilir.

Kısıtlamaya dahil sıvılar nelerdir?


·         Su, şurup, içecekler dahil her türlü sıvı

·         Kremler, losyonlar, yağlar (kozmetik yağlar dahil), kolonya, parfümler, maskara dahil her türlü makyaj malzemesi (katı halde olan rujlar hariç)

·         Tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler,

·         Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler ve jeller

·         Kontak lens sıvıları, şampuanlar, sprey ve aerosoller ve yukarıda sayılan maddelere benzeyen diğer maddeler.


Yolcu tipleri ve uygulanan prosedürler

           

                Çocuk, öğrenci, genç, bebek, asker, 65+ yolcularda indirim için aranan şartlar nelerdir?


Çocuk sınıfında 2 yaşını bitirmiş, 13 yaşından gün almamış yolcular yer alıyor. İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur.

Öğrenci sınıfında 13 yaşından gün almış, 25 yaşından gün almamış yolcular yer alıyor. İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Yolcuların, havalimanında check-in esnasında geçerli öğrenci kimlik belgesi ibraz etmesi gerekiyor.

Genç yolcu sınıfında 
12-24 (25 yaşından gün almamış) yaş arası yolcularımız yer alıyor.

Bebek sınıfında 0-2 yaş koltuk işgal etmeyen bebeklere indirim uygulanır. Uçuş tarihinde 3 yaşından gün almamış (0-24 ay) yolcularımız bebek yolcu olarak kabul edilir.  2 yaşından küçük bebekler kucakta seyahat edebilirler. Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur.

65+ sınıfında 65 yaş üzeri yolcular yer alıyor. İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur. İndirimler, ücret seviyeleri ve ülkelere göre değişiklik gösterebileceği için seyahat planınız kesinleştiğinde 0850 5326990 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.


Asker Yolcu sadece Kıbrıs çıkışlı uçuşlarda uygulanıyor. TSK ücretleri sadece Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Mensupları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde askerlik yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kullanılabilir ve Ercan (Kıbrıs) Havalimanı’nda check-in esnasında askeri kimlik belgesi ibraz edilmelidir.

   


Vize hakkında bilmem gerekenler nelerdir?

Acaba bana vize çıkar mı? Kaç günlük vize alabilirim? Vize alırken hangi belgeler istenir? Vize başvurusunda nelere dikkat etmem gerekir?

 Bunlar gibi birçok soru yurt dışına çıkma planları yapmaya başladığınız sırada zihninizde uçuşmaya başlayabilir. Bir küçük araştırmanın ardından gönlünüz ferah olarak belgelerinizi toparlamaya başlarsınız ama tabi hep bir heyecan, hep bir soru işareti; acaba bir sorun çıkacak mı? Vize alırken geçerli olan dinamikler ülkelere göre değişkenlik göstereceğinden bu soruya kimse net bir cevap veremez ancak vize başvuru sürecinde bir danışmanla çalışmak veya gideceğiniz ülkenin şartlarını iyi araştırmak içinizi biraz daha rahatlatabilir. Vizeyi beklerken yaşadığınız o heyecan da seyahatinize tat katacak bir detay olarak hayatınızdaki yerini alır.

 Vize uygulamasına dair işlemler her ülkenin kendi büyükelçilikleri veya konsoloslukları tarafından gerçekleştiriliyor. Vizeye başvurma ve onay alma süreci de her ülkenin kendi kurallarına göre gerçekleşiyor. Bu süreç seyahat amacınıza (fuar ziyareti, iş görüşmesi, ticari bağlantı, okumak, yerleşmek, sağlık) ve pasaportunuzun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus) göre bile değişebiliyor. İstenilen vize evrakları, ne kadar sürede vize onayı alınabileceği, ne kadar süreyle geçerli olacak bir vize verileceği gibi önemli detaylar ülkeler özelinde değişkenlik gösteriyor. Genel olarak sabit bir işiniz olduğunu, yerleşik bir hayatınız olduğunu, düzenli geliri olan bir işte çalıştığınızı ve yeterli miktarda birikiminiz olduğunu, sicilinizin temiz olduğunu kanıtlayan belgeler vize evrakları arasında başı çekiyor. Bu arada unutmadan vizeniz olsa bile pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olması gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.

 Vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus eksiksiz belgelerle bu süreci tamamlamaktır. Tüm belgelerinizin tam olması kesin olarak vize alabileceğinizi göstermiyor. Vize başvurunuzun reddedilmemesi için belgelerinizin doğruluğuna, vize mülakatı sırasında görüştüğünüz yetkilinin hakkınızda olumlu bir izlenim edinmesine de özen göstermeniz gerekiyor. Seyahatinizi sıkıntısız olarak gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olmanız ve bunu belgelemeniz önemli. Bu bilgileri güncel olarak ülkelerin konsolosluğundan, elçiliğinden veya bir vize danışmanı aracılığıyla öğrenmeniz iyi olabilir.

 Uzun süreli alındığından insanı mutluluktan havalara uçuran Schengen vizesi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir konuda bahsetmek istiyoruz. Sadece bir Schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız ziyaret etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunmanız yeterli oluyor. Eğer birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk Schengen ülkesinin başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Schengen bölgesine, üye ülkelerden birinin vizesi ile girildiğinde diğerine serbestçe seyahat edilebiliyor. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbiriyle benzerlik gösteriyor.

 Schengen’e üye ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemiş.

 Gideceğiniz ülkenin güncel vize uygulamalarını kontrol edin ve belgelerinizi eksiksiz olarak toplayın. Vize başvurusu için randevunuzu, vizenin ne kadar sürede çıkabileceğini de göz önünde bulundurarak uygun bir tarihe alın. Bir sürprizle karşılaşmamak için vize randevusuna gitmeden önce vize ödemesi ile ilgili de bilgi edinmeyi unutmayın. Bazı ülkeler vize harcının yanında, başvuru veya işlem harcı da talep edebiliyorlar. İşte şimdi görüşmeye hazırsınız. Şimdiden bol şans ve iyi biri seyahat deneyimi diliyoruz.

 ( Mayıs 2016 tarihinde güncellenmiştir.)


Online check-in nedir?

İlgili hava yolundan biletini satın almış olan tüm yolcuların havaalanına gelmeden önce internet üzerinden check-in yapabilmelerini sağlayan bir hizmettir.

Bu hizmetin online işleme açılma süreleri hava yolunun hizmetine göre değişiklik gösterebilir. Pek çok hava yolu online check-in işlemini uçuşlarının 23-24 saat öncesinden başlayarak, 90 dakika kalıncaya kadar internet üzerinden bizzat yapma olanağı verir. Check-in işleminizin uçuşa 24 saat önce açılmasının sebebi son ana kadar uçak tipinin değişme ihtimali olmasından dolayıdır.

Online check-in hizmeti web sitemizin hizmeti olmayıp, hava yollarının kendi internet online check-in linkine yönlendirme ile sağlanır.


Uçuştan ne kadar süre önce havaalanında olmalıyım?

Check-in ve bagaj işlemlerini tamamlamak üzere yolcuların, havalimanının özel durumlarını da göz önünde bulundurarak; iç hat uçuşlarında 60 dakika önce, dış hat uçuşlarında ise 90 -120 dakika öncesinde havalimanında bagajlarını teslim edecekleri kontuarda hazır olmaları gerekir.

Bilet, bagaj işlemlerinizi iç hat uçuşlarınızda kalkış saatinden 45 dakika önce, dış hat uçuşlarınızda ise kalkış saatinden 60 dakika önce yaptırmış olmanız gerekir.

İşlem yaptırmama durumunda, o uçuşla ilgili tüm haklarınızı kaybedersiniz.

Check-in işlemi için her zaman uzun kuyruklar olacağını düşünerek tedbirli davranmak ve daha erken havaalanına gelmek faydalı olabilir. Özellikle bayram, yılbaşı, sömestir vb yüksek sezonlarda havaalanında daha erken olmanızı tavsiye ederiz.

Zamanında check-in sırasında bekliyorsanız ama belirtilen sürede size hala sıra gelmediyse görevlilere bilgi verdiğinizde uçağı daha önce olan ve geç kalan yolculara yardımcı oluyorlar.

İç hat seferlerinde; Tarifeli kalkış saatine en geç 45 (kırk beş) dakika kala check-in işlemlerinin tamamlanmaması durumunda yolcu bilet ve uçuş üzerindeki tüm haklarını kaybeder.

Dış hat ve Lefkoşa seferlerinde; Tarifeli kalkış saatine en geç 60 (altmış) dakika kala check-in işlemlerinin tamamlanmaması durumunda yolcu bilet ve uçuş üzerindeki tüm haklarını kaybeder.


Özel talepleri nasıl yapabilirim?

Tekerlekli sandalye talebi ile ilgili prosedürler

İlk uçuşlarınıza (iç ve dış) 24 saat kalana kadar tıbbi bir rahatsızlığı olmayan ancak tekerlekli sandalyeye ihtiyacı olan yolculara, yolcunun durumuna göre hava yolu tarafından, 3 farklı tipte tekerlekli sandalye hizmeti verilebilir.
Apron: Merdiven inip çıkabilen ancak uzun yol yürüyemeyen yolcular için, uçağa kadar temin edilen tekerlekli sandalyedir. Yolcu, tekerlekli sandalyeyi uçaktan yolcu salonuna veya yolcu salonundan uçağa taşınmak amacıyla talep eder. Merdiven çıkıp inmede sorunu yoktur. Kabindeki koltuğuna yürüyebilir.
Basamaklar: Merdiven inip çıkamayan ancak yürüyebilen yolcular için, uçak kapısına kadar temin edilen tekerlekli sandalyedir. Yolcu, tekerlekli sandalyeyi uçaktan yolcu salonuna veya yolcu salonundan uçağa taşınmak amacıyla talep eder. Merdiven çıkıp inmede sorunu vardır. Kabindeki koltuğuna yürüyebilir.
Kabin: Yürüyemeyen yolcular için, kabinde koltuğa kadar temin edilen tekerlekli sandalyedir. Yolcu tamamen hareketsizdir ve yerinden kımıldayamamaktadır. Uçağın basamakları için yardıma ihtiyacı vardır. Uçak kapısından kabin koltuğuna, kabin koltuğundan uçak kapısına taşınma zorunluluğu vardır.

Evcil hayvan bulundurulması ile ilgili prosedürler

·         Evcil hayvan tanımına sadece köpek ve kedi girer. Hayvanın sağlıklı, zararsız, temiz ve kokusuz olması gerekmektedir.

·         Hayvanın durumu şüpheli görülürse, (huzursuz, saldırgan, hastalıklı vb.) istasyon görevlileri tarafından uçuşa kabul edilmeyebilir. Ağırlığı 6 kg’ı geçen ve kutu ölçüsü 45x35x23 cm’den fazla olan evcil hayvanlar (köpek ve kedi) uçağın kargo bölümünde taşınabilirler.

·         Kutusu ile birlikte toplam ağırlığı 6 kg’ı aşmayan ve farklı ırklardan da olabilen aynı türden iki evcil hayvan (iki köpek veya iki kedi) birbirlerine alışık olmaları kaydı ile aynı kafeste/kutuda taşınabilir.

·         Serbest bagaj taşıma hakkınız göze alınmaksızın, evcil hayvan kutusu/kafesi ile birlikte tartılır ve fazla bagaj olarak tahsil edilir. Amerika ve Kanada uçuşları için belirli olan ücret tahsil edilir.

NOT: Kabinde evcil hayvan taşımacılığı, ülkelerin evcil hayvan giriş, çıkış ve transit geçişi ile ilgili kanunların hükmü altındadır. Uçuşu yapan hava yoluna mutlaka danışılmalıdır.

Evcil hayvan seyahat koşulları nelerdir, nasıl yapılır?

·         Evcil hayvan tanımına sadece kuş, köpek ve kedi girer ve kabin içinde yolcularımızın temin ettiği özel kafeslerde taşınabilirler.

 

·         Yolcu, evcil hayvanın sağlık belgesini, aşı kağıdını ve kimliğini yanında bulundurmalıdır. (AB ülkelerine seyahat edecek yolcuların, seyahatleri esnasında taşımayı planladıkları evcil hayvan için yanlarında evcil hayvan pasaportu bulundurmaları gerekmektedir.)

·         Kuş taşımacılığı sadece iç hat uçuşlarımızda yapılır. Aynı kafeste maksimum 2 kuş, (anne ve yavrusu), 2 köpek (anne ve yavrusu) veya 2 kedi (anne ve yavrusu) taşınabilir.

·         Kabine alınabilecek toplam evcil hayvan sayısı 3 tanedir.

Evcil hayvan sadece kuş, köpek ve kedi ile sınırlı olup yolcularımızın temin ettiği kutularda ve kafes ile birlikte toplam en fazla 8 Kg ağırlığında olması halinde ücret karşılığında taşınabilir. 8 kg'ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat edebilmektedirler.  Beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yurt dışından canlı hayvan kabul edilmemesi nedeniyle evcil hayvanların bu ülkelere seyahatleri gerçekleştirilememektedir.


Bağlantılı uçuşlarda bagajlar nerede teslim alınır?

Uçuşlarınızda bağlantılı bilet satın aldığınızda, bagajınızın varış yapacağınız son noktaya kadar sorunsuz olarak ulaşmasını sağlayabilirsiniz. 


Biletimi başka birine devredebilir miyim?

Yapılan bir rezervasyon bir başkasına devredilemez, isim değişikliği yapılamaz.

Biletlerin kullanım, rezervasyon veya parkur değiştirme gibi hakları, sadece biletin üzerinde adı ve soyadı yazılı olan kişiye aittir. Bu hak hiçbir şekilde devredilemez.



Pasaportum/kimliğim yanımda değil. Bir sorun yaşar mıyım?

Sivil havacılık kurallarına göre kimliği olmayan veyakimliği ile bileti eşleşmeyen yolcular uçuş yapamaz.

Bu nedenle biletinizdekikimlik bilgilerini doğrulayacak geçerli bir kimlik kartının (nüfus cüzdanı,sürücü belgesi veya pasaport) mutlaka yanınızda bulunması gerekmektedir.


Albiletini.com'dan online uçak bileti nasıl alınır?

Seyahat planı yaparken albiletini.com’un ana sayfasında bulunan arama ekranına havaalanı, yolculuk tarihi, yolcu sayısı gibi temel bilgileri girerek pratik bir şekilde ilgili sonuçlara ulaşabilir, fiyat ve tarih açısından sizin için en uygun uçak biletini satın alabilirsiniz.